Groen licht voor onderhoudsbasis Ørsted in Vlissingen

Ørsted heeft de vergunningen gekregen om de onderhoudsbasis voor windpark op zee Borssele 1+2 in Vlissingen-Buitenhaven (North Sea Port) te bouwen. Eerder dit jaar werd al een overeenkomst met North Sea Port gesloten voor het gebruik van de haven en het vestigen van de onderhoudslocatie. In 2017 tekenden Ørsted en het havenbedrijf hiervoor al een intentieovereenkomst. Windpark Borssele 1+2 heeft een capaciteit van 752 MW en wordt 23 kilometer vanaf de kust van Westkapelle gebouwd.

Claus Bøjle Møller, directeur van windpark Borssele 1+2: “Het tekenen van de overeenkomst met North Sea Port en het verkrijgen van de vergunningen voor de onderhoudsbasis zijn twee belangrijke mijlpalen voor Borssele 1+2. We kijken ernaar uit om naar de haven van Vlissingen te komen. Ik ben ervan overtuigd dat we in Vlissingen-Buitenhaven een uitstekende basis voor de aansturing van de bouw en het onderhoud van ons windpark kunnen realiseren.”

Jasper Vis, directeur Nederland van Ørsted: “Al bij de start van het project zijn we uitstekend ontvangen in Zeeland en we voelen ons gesteund door de regionale en lokale overheid. De haven van Vlissingen heeft een uitstekende infrastructuur en veel ervaring op het gebied van wind op zee. Wind op zee biedt Zeeland veel economische kansen. Ørsted maakt daar graag onderdeel van uit en we zien uit naar de samenwerking met lokale en regionale partners.”

John de Jonge, wethouder gemeente Vlissingen: “De keuze van Ørsted voor de buitenhaven bevestigt de toonaangevende positie van Vlissingen bij de aanleg en het onderhoud van windparken op zee. Onze strategische ligging en onze maritieme kennis en vaardigheden maken ons tot een natuurlijk centrum in het Noordzeegebied voor deze nieuwe industrie. Ørsted en zijn partners heet ik van harte welkom in onze stad aan zee.”

“North Sea Port kijkt alvast uit naar de komst van de basis voor de bouw en het onderhoud van het windmolenpark Borssele 1+2. Ørsted zorgt met deze investering voor extra jobs in de offshore sector. Dat zal veel toegevoegde waarde opleveren,” aldus Jan Lagasse, CEO van North Sea Port.

Jo-Annes de Bat, gedeputeerde provincie Zeeland: “We zijn blij dat Ørsted met het verkrijgen van de vergunning haar uitvalsbasis in Zeeland kan gaan bouwen. Daarmee wordt een nieuwe economie zichtbaar: werken aan windparken op zee. Juist in Zeeland is daar plek voor.”