Huldiging Gerard Deen tot Havenman van het Jaar 2011

  • binnenland

Theo Jongedijk (links) Gerard Deen (Rechts) Foto: Gerrit de boer

Maandagavond, 9 januari kreeg binnenvaartondernemer Gerard Deen de prijs van Havenman van het Jaar 2011 uitgereikt. Hij volgt hiermee Ronald Paul, projectdirecteur Maasvlakte 2, op, die de onderscheiding in 2010 ontving.

De feestelijke huldiging vond plaats op de Smaragd II onder toeziend oog van de Rotterdamse Havenwethouder Jeannette Baljeu, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam Hans Smits, het merendeel van de oud-Havenmannen en een groot aantal anderen genodigden en belangstellenden. Theo Jongedijk, voorzitter van de Stichting Havenman van het Jaar, legde in zijn toespraak uit dat Deen de onderscheiding ontvangt vanwege zijn bijzondere inzet met de ontwikkeling en bouw van het ‘groene schip’ Argonon, het eerste binnenvaartschip ter wereld dat kan varen op vloeibaar aardgas (80%) en diesel (20%). “Uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof worden hierdoor zodanig teruggedrongen dat Deen nu al voldoet aan de strenge milieunormen die in 2016 gaan gelden. Gerard Deen is zijn tijd vier jaar vooruit”, aldus Jongedijk. De Argonon is gebouwd bij de Rotterdamse werf Trico, werd eind 2011 in de vaart genomen en zal ingezet worden bij het bunkeren van zeeschepen in voornamelijk het Rotterdamse havengebied. Jongedijk roemde Deen ook om het feit dat hij “baanbrekend werk voor de gehele binnenvaart doet” door de strijd met binnen- en buitenlandse ambtelijke molens aan te gaan om de regelgeving aangepast te krijgen.

Gerard Deen, die aan het hoofd staat van het Zwijdrechste familiebedrijf Deen Shipping, zei het een “grote en zeer onverwachte eer” te vinden dat hij de eerste havenman uit de binnenvaart is. “Ik zal mijn havenman-zijn dan ook gebruiken om de binnenvaartbranche nog beter op de kaart te zetten.” Na het traditionele Captain’s Dinner meerde de Smaragd II af aan de Argonon en gaven Deen en zijn zoon Glenn, kapitein op het schip, de gasten een rondleiding.

De ‘Havenman van het Jaar’ wordt sinds 1981 gekozen omdat deze een opvallende bijdrage aan de ontwikkeling van de Rotterdamse haven heeft geleverd. Tot 2010 gebeurde dit door de in april 2011 opgeheven Rotterdamse Havenpersclub Kyoto. Het laatste besluit van bestuur en leden van Kyoto was om de uitreiking van de onderscheiding Havenman van het Jaar in stand te houden. De Stichting Havenman van het Jaar heeft die taak op zich genomen.

Meer… Havenman Persclub Kyoto

 

Related news

List of related news articles