Strand van Miaoli County

Jan De Nul start met bouw Formosa 2 offshore windpark in Taiwan

Jan De Nul is gestart met de bouw van het Formosa 2 Offshore Windpark in Taiwan. Vlakbij en op het strand in Miaoli County en in de haven van Taichung voert het projectteam van Jan De Nul in samenwerking met lokale partners voorbereidingen uit voor de aansluiting van het offshore windpark op het elektriciteitsnet aan land. De offshore installatiewerken gaan later dit jaar van start.

Strand van Miaoli County, Foto, Jan De Nul.

Wanneer de bouw- en installatiewerken voltooid zijn, is Formosa 2 een van de grootste offshore windparken van Taiwan. Met 47 state-of-the-art turbines van elk 8 MW. In totaal zal het park 376 MW aan groene energie produceren, goed voor 380.000 huishoudens.

In Miaoli County worden momenteel de graafwerkzaamheden en vier horizontaal gestuurde boringen (Horizontal Directional Drilling of kortweg HDD) uitgevoerd. Vlakbij de HDD’s graven Starfish-graafmachines van Jan De Nul de sleuven uit. Deze Starfish-graafmachines zijn op maat van Jan De Nul’s offshore projecten in Taiwan geconfigureerd. Alle werkzaamheden volgen strikte milieuvoorschriften en vóór de start hebben teams van Jan De Nul verschillende beach clean-ups georganiseerd.

Strand van Miaoli County
Strand van Miaoli County, Foto, Jan De Nul.

In de haven van Taichung, 50 kilometer zuidwaarts, bereidt onderaannemer Hung Hua Construction de opslagzone voor om er de micropijlers en jackets te ontvangen die Jan De Nul later op zee gaat installeren.

Lokale leveringsketen

Naast de overzeese aankopen en andere diensten heeft Jan De Nul ook verschillende service- en onderaannemingscontracten afgesloten met lokale Taiwanese bedrijven. Nadat de haven van Taichung als rangeerhaven voor het project werd aangeduid, heeft het bedrijf met de hulp van zijn vertrouwde partner Hung Hua Construction een lokale leveringsketen opgezet, onder andere voor alle voorbereidingen voor de opslag en het transport van de funderingselementen, voor de installatie van ondergrondse betonnen kabeltransitieputten en voor de huur van offshore ondersteuningsschepen.

Ondertussen werd de productie van de jackets en onderzeese kabels bij de Aziatische leveranciers opgestart. Een belangrijke eerste mijlpaal werd bereikt nu de helft van de 188 micropijlers klaar is. Elke pijler is ongeveer 65 meter lang, heeft een diameter van 2,4 meter en weegt 240 ton. De pijlers maken deel uit van de funderingsconstructie van de turbine, die bestaat uit één jacket en vier micropijlers om de jacket op de zeebodem te verankeren.