JR MasterClass opnieuw succes

Enthousiaste reacties, een bevestiging van de studiekeuze en belangstelling voor de containervaart is wederom het resultaat van de korte praktijkstages die JR Shipping mogelijk heeft gemaakt voor studenten van de Zeevaartschool ‘Abel Tasman’ te Delfzijl.

Onlangs hebben 23 eerste jaar studenten van de MBO opleiding “Maritiem Officier” aan de Zeevaartschool ‘Abel Tasman’ te Delfzijl een korte praktijkstage gevolgd aan boord van containerschepen van de Harlinger rederij JR Shipping.

Het MasterClass programma met kortlopende en reguliere stages heeft tot doel zeevaartstudenten een goede oriëntatie te bieden op de scheepsmarkt. In totaal heeft JR Shipping een vijftal schepen speciaal ingericht om dit unieke programma mogelijk te maken, welke bedoeld is voor MBO en HBO studenten die een maritieme loopbaan ambiëren op het niveau van stuurman, werktuigkundige of maritiem officier. Door het aanbieden van de praktijkstages hoopt de rederij de studenten een extra motivatie voor de maritieme sector te geven en te stimuleren dat zeevaartstudenten de studie daadwerkelijk afronden en kiezen voor een maritieme carrière.

Verdeeld in vier groepen hebben de studenten afgelopen mei en juni aan boord van ms Emotion (1440 TEU, bouwjaar 2008) en ms OOCL St. Petersburg (1008 TEU, bouwjaar 2005) een leerzame kennismaking opgedaan. Onder begeleiding van zowel de bemanning aan boord als docenten van de zeevaartschool hebben de studenten gedurende de rondreis van 2 weken kennis kunnen maken met alle facetten aan boord. Een speciaal opgesteld takenboek loopt als een rode draad door alle werkzaamheden en door middel van een roulatiesysteem proeven zij aan vele nautische en technische taken.

De theorie van de maritieme opleiding sluit goed aan bij de praktijk. Er is veel herkenning vanuit de lessen op school en de puzzelstukken van de theorie vallen door middel van de praktijkervaring op zijn plaats. Na deze korte periode van meevaren hebben de studenten een duidelijker beeld gekregen van de toekomstige functie aan boord. Enkele reacties waren:

– Het is super dat wij deze kans hebben gekregen. Ik heb nu een goed beeld van het leven aan boord en wat de werkzaamheden zijn.
– We hebben veel geleerd, gezien en meegemaakt.
– Geoefend met de vrijeval boot en de Williams turn geoefend, wat heel bijzonder was.
– Bedankt voor deze super ervaring! Nu weet ik zeker dat ik wil gaan varen en dat ik de juiste opleiding heb gekozen.

Pilot Zeevaartschool Vlissingen
Naast de bovengenoemde korte praktijkstages heeft tevens in mei en juni jl. een pilot plaats gevonden met een groep van 8 eerste jaar HBO Maroff studenten van het Maritiem Instituut ‘De Ruyter’ in Vlissingen. Tijdens een reis van 12 dagen aan boord van ms Empire (1440 TEU, bouwjaar 2009) konden ook deze studenten kennismaken met het leven aan boord. Van de studenten ontvingen wij wederom vele enthousiaste reacties. Zij zijn een onvergetelijke ervaring rijker.

Vervolg korte praktijkstages
In september/oktober zal wederom een groep tweede jaar HBO Maroff studenten van het Maritiem Instituut Willem Barentsz te Terschelling aan boord stappen voor een unieke vaarervaring bij JR Shipping. In deze beginperiode van het nieuwe studiejaar zullen ruim 50 studenten voor een korte periode het ruime sop kiezen en proeven aan hun toekomstige carrière.

Lang traject – Reguliere stages
In februari 2010 heeft een groep vierde jaar MBO en HBO Maroff studenten de spits afgebeten aan boord van ms Elysee (1400 TEU, bouwjaar 2009) voor het lange en unieke traject van JR MasterClass. In de afgelopen maanden hebben een aantal externe professionals uit het bedrijfsleven het nieuwste containerschip bezocht en aan boord de studenten diverse masterclasses gegeven. Gedurende een korte meevaarperiode zijn verschillende onderwerpen besproken en diverse cases gegeven. Een unieke happening aan boord!

Naast de masterclasses volbrengen de studenten vele taken en werkzaamheden op het schip. De hand wordt niet meer omgedraaid voor het vervangen van filters, separators schoonmaken en bij het assisteren van het opstarten van de motor. Studenten mogen uiteindelijk ook in bepaalde mate zelfstandig overschakelen van zeebedrijf naar manoeuvreren. Verder assisteren de studenten de stuurlieden o.a. met ballasten, stuwplannen en reisvoorbereidingen. Wachtlopen is een van de taken die uiteindelijk zelfstandig uitgevoerd dient te worden naast diverse safety drills en nautische reisvoorbereidingen.

Uit deze eerste lichting zullen 2 studenten bij JR Shipping in dienst treden als officier, een prachtig resultaat!

Bron: JR Shipping, 22-07-2010;