Marineschip terug van counterdrugsoperaties

Na een succesvolle inzet van vier maanden in het Caribisch Gebied loopt Zr.Ms. Holland aanstaande vrijdag thuishaven Den Helder binnen. Daar wordt het schip opgewacht door familie, vrienden en collega’s.

De afgelopen vier maanden voer Zr.Ms. Holland als stationsschip voor de Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied. Naast maritieme presentie, bestaat de belangrijkste taak uit het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Hiervoor werd Zr.Ms. Holland de afgelopen maanden dan ook veelvuldig ingezet. Zowel voor de Koninklijke Marine als voor de Kustwacht Caribisch Gebied. En met succes. In drie acties onderschepte het patrouilleschip 680 kg cocaïne, werd de smokkel van nog eens ruim 3.200 kg cocaïne verstoord en werden acht verdachten opgepakt en overgedragen aan de autoriteiten. In het kader van kustwachttaken zijn 44 schepen gecontroleerd op veiligheid, illegale migratie, het naleven van milieu- of visserijregels. Zr.Ms. Holland is ook twee maal in actie gekomen om zeevarenden in nood bij Curacao en Aruba te helpen, waarbij vijf mensen in veiligheid zijn gebracht. In totaal heeft de Holland de afgelopen maanden 22.000 zeemijlen afgelegd.

Zr.Ms. Holland is een van de 4 nieuwe flexibel inzetbare patrouilleschepen, de zogenoemde Oceangoing Patrol Vessels, van de marine. Het 108 meter lange schip is wereldwijd inzetbaar voor uiteenlopende taken: van kustwachttaken, rampenbestrijding, counterdrugsoperaties tot piraterijbestrijding.