Marineschip terug van counterdrugsoperaties

Zr.Ms.AmsterdamTijdensOndescheppingOpZee

Opgewacht door familie, vrienden en collega’s loopt Zr.Ms. Amsterdam vrijdagochtend thuishaven Den Helder binnen. De afgelopen vier maanden voer de bevoorrader als stationsschip voor de Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied.

Naast maritieme presentie, bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Hiervoor werd de Amsterdam veelvuldig ingezet. Zowel voor de Koninklijke Marine als voor de Kustwacht van het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch Gebied. En met succes. In drie weken tijd dwarsboomde het schip zes drugstransporten over zee. Hiermee kwam de teller van onderscheppingen in de Caribische Zee op meer dan 13.000 kilo drugs te staan in 2013.

Daarnaast had het schip de primeur met het nieuwste wapensysteem te opereren: de maritieme helikopter NH90. Deze moderne helikopter bleek van grote toegevoegde waarde tijdens de drugsonderscheppingen, niet alleen vanwege haar innovatieve sensoren maar ook vanwege haar grote uithoudingsvermogen. De NH90 kan ver en lang vliegen, waardoor smokkelboten op grote afstand tegen gehouden konden worden. Tijdens de reis zijn er ook meerdere mensen opgeleid in het vliegen en opereren met de NH90. Dit om ervoor te zorgen dat de helikopter de komende jaren ingezet kan worden in de operaties van de Koninklijke Marine.

Zr.Ms. Amsterdam is een bevoorradingsschip. Vanuit dit schip kunnen brandstof en voedingsmiddelen op open zee overgezet worden op andere schepen. Door de rompvorm kan het schip bij zware zee zijn snelheid behouden en kunnen helikopters met slecht weer op dek landen. De Amsterdam is 166 meter lang, 22 meter breed en heeft een diepgang van 8 meter. Het schip wordt voortgestuwd door twee dieselmotoren. De bemanning bestaat uit 139 opvarenden. De commandant van het schip is kapitein-luitenant-ter-zee Hans Veerbeek.

Meer… Defensie