Nieuwe glasvezelverbinding naar Dataport Eemshaven

Eurofiber is gestart met de aanleg van een nieuwe glasvezelverbinding naar Dataport Eemshaven. Naast de al bestaande route via Delfzijl wordt deze verbinding tussen de stad Groningen en Eemshaven Eurofibers tweede verbinding naar de Dataport. De nieuwe verbinding wordt in het vierde kwartaal van 2018 in gebruik genomen.

Door de directe ligging aan zee, de beschikbaarheid van een zeekabel en voldoende energie, denkt de Eemshaven veel aandacht van internationale partijen te krijgen die een vestigingsplaats zoeken voor hun datacenter. De aanwezigheid van een volledig gescheiden glasvezelroute naar onder andere Groningen, Amsterdam en Hamburg is hiervoor een belangrijke randvoorwaarde.

Internationale bedrijven
Met de aanleg van deze tweede route biedt Eurofiber zijn klanten twee volledig gescheiden glasvezelverbindingen tussen Groningen en Eemshaven. Groningen is op zijn beurt langs twee routes verbonden het internetknooppunt Amsterdam, over de Afsluitdijk en over Lelystad. Tevens hebben klanten de mogelijkheid de kortste route naar Hamburg te ontsluiten.

Director Infra Operator Arian de Korte: “Eemshaven ontwikkelt zich als een datacenter hub voor hyperscale en wholesale colocation en heeft alle potentie een landingsplaats te worden voor zeer grote datacenters. De verwachting is dat veel internationale bedrijven uit de IT en social media sectoren zich hier zullen vestigen. Zulke partijen eisen een glasvezelnetwerk dat voldoet aan de hoogste normen qua bandbreedte, uptime en latency, en de kortste routes.”

De nieuwe verbinding loopt rechtstreeks tussen Eemshaven en Groningen en biedt daarmee de kortste route naar de datacenter hub Amsterdam.

Over Green Dataport Eemshaven
Eemshaven ontwikkelt zich tot een grootschalige data- en glasvezel hub voor verscheidene IT/data georiënteerde bedrijven met een sterke focus op hernieuwbare energie.