Oprichting sturend containerbinnenvaart platform cruciaal om de uitdagingen van de containervaart te realiseren

De containerbinnenvaart staat de komende jaren voor grote uitdagingen om de voorgenomen “modal split” verplichting, waarin gesproken wordt over 45% aan- en afvoer middels binnenvaart, van Maasvlakte II te realiseren. Dit betekent een verschuiving in de verhouding van het vervoer over de weg, rail en binnenwater. In de afgelopen jaren zijn door vele partijen diverse initiatieven op het gebied van containertransport genomen. Doordat deze losstonden van elkaar hebben ze vooralsnog niet tot de gewenste resultaten geleid. Het CBRB heeft derhalve het Havenbedrijf Rotterdam gevraagd te komen tot een sturend containerbinnenvaartplatform waarin alle ketenspelers hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Aanleiding tot dit verzoek is het feit dat binnenkort het sectorakkoord “Duurzaamheid in beweging” zal worden ondertekend. Diverse partijen waaronder het CBRB – Havenbedrijf Rotterdam – EVO – TLN – KNV – ANWB – de ministeries van VROM, Financiën en Verkeer en Waterstaat, leggen in dit akkoord een doelstelling vast om de broeikasgassen (CO2) in 2020 met 30% ten opzichte van het niveau van 1990 te reduceren. Om aan een doelstelling van 30% te voldoen zal het CBRB zich gaan inzetten voor de volgende actiepunten die in het akkoord worden vermeld:

– Het CBRB spant zich in om voor containervaart voor de lange afstand de beladingsgraad te verhogen naar schepen van 400 to 500 containers, wat bijdraagt aan een energiebesparing van naar schatting 15-20% per ton/kilometer.

– Het CBRB spant zich in om containers vanuit de containerterminals op de beide maasvlakten zoveel mogelijk via de binnenvaart verder landinwaarts te brengen. Om dit doel te bereiken is het nodig het containerterminalnetwerk optimaal te benutten en waar mogelijk adequaat te koppelen aan de overige modaliteiten.

Het CBRB wil met de overige relevante ketenspelers zoals de douane, deepsea terminals, verladers, barge operators en inland containerterminals concrete plannen bespreken en initiatieven voorstellen om aan de bovengenoemde punten in het akkoord te kunnen voldoen. Een goed uitgangspunt zou het in oprichting zijnde MIS-CoBiVa (Management Information System – Container Binnenvaart) kunnen zijn waardoor de afhandeling bij terminals door middel van geavanceerde reisplanningssystemen verbeterd kan worden.

Bron: Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, 06-02-2009;