PortXL selecteert 15 innovatieve bedrijven voor maritieme sector

Het start- en scale-up programma start 6 september in Rotterdam

15 bedrijven uit 11 landen zijn door een panel van industrie-experts, investeerders en ondernemers geselecteerd voor het 6e PortXL versnellingsprogramma in Rotterdam. Zij zullen vanaf september drie maanden in Rotterdam doorbrengen. Het PortXL team en het grote netwerk van deskundige mentoren en partners zullen hen ondersteunen bij het valideren van hun innovatieve technologieën en het opschalen van de bedrijven. Het programma eindigt op 2 december, wanneer de getekende contracten tussen innovators en corporate partners, zoals Port of Rotterdam en Van Oord, worden bekendgemaakt tijdens het prestigieuze Shakedown-evenement. In 2019 waren er meer dan 500 gasten aanwezig en werden er 29 contracten getekend door de 16 deelnemers.

Selection Day. Foto PortXL.

De missie van PortXL is het versnellen van innovatieve technologieën voor de groene energie, maritieme, logistieke en procesindustrie in havenregio’s over de hele wereld. PortXL faciliteert de ondertekening van betaalde pilotcontracten, waardoor deze ondernemers hun technologie kunnen valideren terwijl bedrijven de nieuwste oplossingen kunnen testen tegen concurrerende prijzen. Ook werkt het inspirerend voor de ondernemersgeest van hun eigen medewerkers. Dit speelt een rol in het behouden van Rotterdam op de toppositie voor slimste haven ter wereld en werkt toe naar het doel van een CO2-neutrale en digitale haven.
“We zijn blij dat we onze eerste digitale selectiedagen succesvol hebben afgesloten. Wij kunnen niet wachten om met deze getalenteerde, internationale groep innovators aan de slag te gaan om hen te helpen hun oplossingen op te schalen in Rotterdam en daarbuiten!” zegt PortXL directeur & mede-oprichter, Carolien Vat-Sandee.

 De geselecteerde bedrijven zijn:

  1. Clewat, Finland – Schepen die vuilnis en microplastics uit waterwegen opruimen tot 200 kubieke meter biomassa per uur.
  2. Reefy, Nederland – Kunstmatige rifstructuren om het zeeleven en de kustlijn te beschermen.
  3. HelioRec, Rusland – Drijvende zonne-energiecentrales.
  4. Sealution, België – Veiligheids- en datasysteem aan boord van schepen dat in geval van nood of ongeval van een bemanningslid een leidinggevende kan lokaliseren en waarschuwen.
  5. Water Insight, Nederland – Draagbare waterkwaliteitsspectrometer die gebruik maakt van satellietgegevens om de effecten van baggerwerken of bouwwerkzaamheden te monitoren.
  6. H3 Dynamics, Singapore – Autonome droneoperaties met eigen aanlegstation.
  7. i4Sea, Brazilië – Nauwkeurige modellen waarmee informatie over de toestand van getijden, stromingen, golven, wind en neerslag in een bepaald gebied vooraf bekend is.
  8. TechBinder, Nederland – Verbetering van de mens-machine-interactie door de toepassing van nieuwe technologieën, zoals AR en data-analyse.
  9. Navigine, Rusland – Navigatie- en trackingmogelijkheden binnen gebouwen, onafhankelijk van de externe omgeving.
  10. Fregata Space, Spanje – Machine Learning als een Service (SaaS)-platform dat satellietbeelden omvat met waarschuwingssystemen die verontreinigende stoffen, olie en chemische lekken detecteren.
  11. LexX Technologies, Australië – Digitale intelligentie voor geoptimaliseerd onderhoud.
  12. Breeze Technologies, Duitsland – Technologieleider voor luchtkwaliteitssensoren, luchtkwaliteitsgegevens en analysesoftware voor luchtkwaliteit.
  13. Seaqualize, Nederland – Slim uitgebalanceerde heave-compensatiesystemen die heave-bewegingen en down-velocities tot 95% verminderen.
  14. Mental Health Support Solutions, Duitsland – Gekwalificeerd team van psychologen dat ondersteuning en oplossingen biedt aan individuen en bedrijven via 24/7 hotline, training en workshops.
  15. ecoSPEARS, USA – Technologie systemen voor het verwijderen van PCB’s (zeer giftige industriële verbindingen) uit land en water bronnen met behulp van NASA technologie.