Van der Vlies lapt houten boten op

GOES – Het lijkt het soort bedrijf waarvoor je niet gek hoeft te zijn, maar het helpt wel. Bij Van der Vlies Nautic in Goes knappen ze oude houten boten met veel moeite op, om hier vervolgens een koper voor te zoeken. ,,Liefde voor het werk en de schepen moet er wel in zitten“, aldus eigenaar P. van der Vlies.

Peter van der Vlies en zijn zoon Pieter Jan begonnen in oktober 2002 met hun bedrijf aan de Hensonweg op bedrijventerrein De Poel II. Ze herstellen en verkopen klassieke houten boten zoals zeilboten, speedboten, vletten en sloepen. Ook verkopen ze nieuwe boten en doen hieraan het nodige onderhoud.
Van der Vlies: ,,Veel mensen houden van een houten boot, maar het onderhoud is een hoop werk, zoals ik ook zelf heb gemerkt.”
In de werkplaats wordt momenteel hard gewerkt aan het opknappen van een Vollenhovense schokker uit 1963, destijds gebouwd in Den Helder. Ook staan er een Italiaanse Riva speedboot uit 1958 en een Engelse marinesloep uit 1956. Van der Vlies haalt ze overal vandaan, tijdens reizen en vaak na tips.
,,Hier strippen we ze helemaal kaal, vervangen de rotte delen en bouwen ze dan weer op. Daarvoor gebruiken we nieuw hout, want oud hout van schepen is haast niet te krijgen. Het verschil zie je wel als het schip net klaar is, maar na een paar jaar zie je daar niets meer van.“
Houten boten zijn een oude liefde van Van der Vlies. ,,Uit hobby was ik er al veel mee bezig. Ik weet hoeveel werk eraan is. Nu heeft de liefhebber in dit deel van het land een bedrijf in de buurt.”

Bron: PZC.nl, 21-05-2003;