Van Oord draait goed jaar in offshore wind

Baggeraar Van Oord heeft zijn omzet het afgelopen jaar zien stijgen met name door de offshore-windactiviteiten van het bedrijf. De internationale baggeractiviteiten hadden nog steeds last van moeilijke marktomstandigheden.

Vox Amalia aangemeerd in Rotterdam voor doopceremonie. Foto. Van Oord.
Vox Amalia aangemeerd in Rotterdam voor doopceremonie. Foto. Van Oord.

Van Oord realiseerde een totaalomzet van bijna 1,9 miljard euro. Tegenover ruim 1,5 miljard euro een jaar eerder. De opbrengsten van de offshore windactiviteiten groeiden van 403 miljoen euro naar 706 miljoen euro. De internationale baggerdivisie was vergelijkbaar met 2017 en kwam op 852 miljoen euro. Ook het Offshore onderdeel bleef stabiel op 203 miljoen euro.

In totaal is er een winst geboekt van 92 miljoen euro ten opzichte van 78 miljoen het jaar daarvoor. De verkoop van het belang in het Gemini windpark leverde 38 miljoen euro op.

De orderportefeuille van Van Oord kwam eind van het jaar uit op 3,7 miljard euro, iets meer dan de orderportefeuille van het jaar ervoor van 3,4 miljard euro.

Van Oord verwacht een omzet in 2019 in lijn met 2018 met opnieuw hoge tendervolumes. De volatiliteit in deze markten zal in 2019 niet afnemen, volgens Van Oord. Het is moeilijk te voorspellen wat de invloed zal zijn van de Brexit, handelsoorlogen en mogelijke politieke ontwikkelingen.

2018 een bijzonder jaar voor Van Oord

2018 was een bijzonder jaar van Oord. Van Oord vierde zijn 150-jarige bestaan, verwelkomde 500 nieuwe medewerkers en breidde de vloot uit met nieuwe schepen. Ook de gunning van het iconische Afsluitdijk-project is noemenswaardig voor het bedrijf. Het was een druk jaar voor Offshore Wind. Van Oord voerde vier grote windenergieprojecten uit: Deutsche Bucht in Duitsland, het Norther-project in België, East Anglia ONE in het Verenigd Koninkrijk en Borssele III & IV in Nederland. Binnen Dredging is een aantal projecten met goede resultaten afgerond. Met de gunning van diverse middelgrote projecten is de orderportefeuille stabiel gebleven. De Offshore-activiteiten bleven op hetzelfde niveau als in 2017.