VIDEO: Onderzeeboot oefent torpedoschieten op collega’s

torpedo_in_boegbuiskamer

Een torpedo in de boegbuiskamer. Foto: Ministerie van Defensie

Het doel met opzet missen. Als je met torpedo’s op je eigen schepen schiet, is dat toegestaan. Onderzeeboot Zr. Ms. Dolfijn van de Koninklijke Marine richtte dit weekend in de Baltische Zee bij Zweden haar pijlen op het fregat Zr. Ms. Evertsen en torpedowerkschip Zr. Ms. Mercuur. Dit gebeurde tijdens een zogenoemde torpedo firing exercise met echte torpedo’s, maar zonder explosieve lading.

Zwaarste kaliber
De onderzeebootbemanning schoot tijdens de internationale oefening Baltops met 3 Mark 48-torpedo’s. Deze draadgeleide torpedo is het zwaarste kaliber wapen dat Defensie heeft. De torpedo kan worden bijgestuurd met de draadgeleiding. Dat was ook nu nodig omdat de doelschepen er alles aan deden de oefening zo moeilijk mogelijk te maken.

De Dolfijn opende als eerste de aanval op de Evertsen. Omdat het om een oefening ging, werd met opzet ver onder het doel gemikt. Verder ging alles precies zoals onder echte gevechtsomstandigheden. In de commandocentrale van de Dolfijn werd het doelwit in het vizier gebracht met sonarapparatuur en de periscoop.

Opwaartse druk
Een flinke drukgolf in de onderzeeboot maakte duidelijk dat de torpedo was gelanceerd. Torpedo’s worden in het echt niet tegen, maar onder het doel tot ontploffing gebracht. De opwaartse druk zorgt er dan voor dat een schip doormidden breekt.

Lanceerbuis
Terwijl de commandant, luitenant-ter-zee der eerste klasse Pim Hol, het commando tot vuren gaf, vulden militairen in de wapenkamer, een dek lager, de lanceerbuizen met 2 nieuwe torpedo’s voor een gelijktijdig schot op de Evertsen en de Mercuur.

Brandstof op
Omdat de torpedo’s niet ontploften, stopten ze pas toen de brandstof op was. Vervolgens kwam de 6 meter lange torpedo met zijn rode neus aan het oppervlakte drijven. Eenmaal aan boord genomen van de Mercuur werden de afvuurgegevens uit de torpedo gelezen. Terug in Den Helder worden ze bij het Marinebedrijf gereedgemaakt voor een volgende lancering.

Opnameapparatuur
Bij oefentorpedo’s is de explosieve lading namelijk vervangen door opnameapparatuur. Hiermee wordt bepaald of de aanval succesvol was. Ook is het belangrijk lesmateriaal. Op basis van deze data worden in Nederland bij het Maritime Warfare Centre bestaande tactieken tegen het licht gehouden en eventueel verbeterd. Ook wordt de informatie gedeeld met partnerlanden die dezelfde torpedo gebruiken, zoals Canada en de Verenigde Staten.

Meer… Defensie