VIDEO: Pieter van Oord over het Waterwoud aan de Maas

Vanaf 5 november is het Waterwoud te verkennen, een uitzonderlijke groene oase in het hart van Rotterdam. In 2018 heeft Van Oord de structuur aan de Rotterdammers geschonken ter gelegenheid van hun 150-jarig jubileum. Het hoofdkantoor van Van Oord ligt aan de Maas omdat het bedrijf zich verbonden voelt met het water en met de stad Rotterdam. Het is het eerste uitkijkpunt aan de rivier of ‘Maaspoint’. Het uitkijkpunt Waterwoud staat op het zuidwestelijke puntje van het eiland Brienenoord en is een oase voor planten en dieren.

De Maas heeft de stad gevormd tot de bruisende metropool die het tegenwoordig is. Met het water als een van de belangrijkste onderdelen van de Rotterdamse openbare ruimte. En toch zijn er maar weinig plaatsen waar Rotterdammers écht in contact kunnen komen met de rivier. Want op hoeveel plekken kun je het Maaswater nu echt aanraken, voelen of horen klotsen?

De Maas is een belangrijk onderdeel van de Rotterdamse buitenruimte. De waterkant is een plek waar mensen kunnen genieten, leren en beleven. Daar moet meer gebruik van gemaakt worden. Bijvoorbeeld door harde kades te veranderen in zachte, natuurlijke dijken. Of door getijdenparken aan te leggen langs de rivier.

Zo ontstond ‘Maaspoints’, een serie unieke kunstwerken, die Rotterdammers in contact brengen met de rivier. Unieke plekken, waar mensen de getijden, de kracht, de geluiden, de geuren van het Maaswater kunnen ervaren. Het Waterwoud op het Eiland van Brienenoord is de eerste plek waar we dit contact tussen mens en Maas opzoeken.

Langs de rivier zijn ook de andere, toekomstige Maaspoints gekozen. Op de mooiste plekken langs de Maas. Allemaal onderdeel van hetzelfde geheel, maar elk met zijn eigen unieke uitstraling en eigenschappen.

Van Oord: “Als je op het Waterwoud staat dan kom je daar door over het eiland heen te lopen en je kijkt in de bocht van de rivier, dus wat je ziet is ook heel veel boten en daar achter zie je de skyline van Rotterdam.”