VIDEO: Vernieuwde Aeolus gestart aan grootste windpark van België

Zo’n 400.000 huishoudens krijgen vanaf 2019 duurzame energie geleverd door Norther, het grootste Belgische windpark op zee. Het offshore-installatieschip Aeolus is getransformeerd om deze maand de eerste fundering in de zeebodem te kunnen plaatsen.

Met de installatie van de eerste van in totaal 45 funderingen is het offshore-werk van het Norther offshore windpark nu echt van start gegaan. Het windpark ligt op 23 kilometer uit de kust van het Belgische Zeebrugge en heeft een totale capaciteit van 370 MW. Hiermee draagt het project actief bij aan de klimaatdoelstellingen van België voor 2020.

Als hoofdaannemer is Van Oord verantwoordelijk voor het ontwerp, de inkoop, de levering en de installatie van de 45 funderingen voor de windturbines, het offshore-hoogspanningsstation, de gehele elektrische infrastructuur en de installatie van de windturbines. Naast de Aeolus wordt Van Oord’s kabellegger Nexus de komende maanden ook ingezet op het project.

Aanpassingen Aeolus
Van Oord’s Aeolus is in 2014 in gebruik genomen voor de bouw van windparken op zee. Om in te kunnen spelen op de snelle ontwikkelingen in de offshore windsector, is de Aeolus grondig aangepast en klaar om ingezet te worden op windpark Norther.

Het laadvermogen is vergroot en het aantal accommodaties is uitgebreid naar 99. Het schip is verbreed, het dek is versterkt en het heeft een helikopterdek gekregen. Ook zijn de spudpalen vergroot. De meest cruciale aanpassing van de verbouwing, de nieuwe kraan met een hefvermogen van 1.600 ton, maakt dat de Aeolus geschikt is om de nieuwste generatie funderingen en windturbines te installeren.

Het schip behoort nu tot de grootste hefschepen in zijn klasse en is daarmee klaar voor de nieuwste generatie funderingen en windturbines.