Voka en IADC erkennen Jan De Nul in veilig en duurzaam ondernemen

Jan De Nul Group wordt erkend in zijn inspanningen om steeds op een veilige en duurzame manier te werken. Gisterenavond lauwerde Voka Oost-Vlaanderen Jan De Nul met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Vandaag mocht Jan De Nul de Safety Award 2021 van sectorfederatie IADC in ontvangst nemen.

IADC winnende inzending Jan De Nul.
IADC winnende inzending Jan De Nul.
IADC winnende inzending Jan De Nul.

Voka Charter Duurzaam Ondernemen 2021

Met zijn Voka Charter Duurzaam Ondernemen ondersteunt ondernemersnetwerk Voka Oost-Vlaanderen organisaties uit haar provincie bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelen. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) vormen daarbij het universele kader. Voor het vierde jaar op rij mag Jan De Nul deze erkenning voor zijn duurzaamheidsplan in ontvangst nemen.

Isabelle Herteleer, MVO-Coördinator bij Jan De Nul Group: “Onze deelname aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen is een driver om de SDG’s te begrijpen en toe te passen binnen onze strategie Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het charter helpt ons de SDG’s tastbaar te maken voor onze medewerkers binnen onze activiteiten. Met gefundeerde acties hebben we het afgelopen jaar weloverwogen ingezet op alle facetten van de SDG’s, met een duidelijke focus op energie, emissies en klimaat.”

IADC Safety Award 2021

International Association of Dredging Companies (IADC) zet ieder jaar één lidbedrijf en één sectorleverancier in de bloemetjes met haar IADC Safety Award, een erkenning van bijzondere prestaties op het vlak van veiligheid. Zo wil IADC de industrie aansporen om te blijven zoeken naar operationele verbeteringen om de sector nóg veiliger te maken. Dit jaar kwam Jan De Nul, net zoals 3 edities geleden, als winnaar uit de bus voor zijn inzending van de bolderopstap. De winnaars werden gelauwerd tijdens de digitale Algemene Vergadering van IADC op 16 september.

De bolderopstap is het antwoord van bemanningsleden van werkboot DN46 om de veiligheid tijdens maritieme transfers te verhogen. De opstap gebruikt bestaande afmeerbolders om een veilig platform te creëren. Deze eenvoudige en slimme oplossing is aanpasbaar aan verschillende situaties, is gemakkelijk in gebruik en vergt weinig onderhoud. Bekijk hier hoe het werkt.

Christophe Leroy, Manager QHSSE bij Jan De Nul Group: “Deze bolderopstap is een ingenieus, maar tegelijk zeer eenvoudig ontwerp om mee te nemen aan boord van iedere werkboot. Dankzij het modulaire ontwerp kan de opstap aangepast worden aan het type bolder. Het resultaat is een stabiel en veilig overstapplatform met handgreep voor de bemanningsleden. De komende maanden gaan we het ontwerp verder optimaliseren, zodat we dit kunnen uitrollen op onze vloot van werkboten en eventueel op andere type schepen. We zijn bijzonder tevreden met deze erkenning van IADC: de bolderopstap is een bewijs dat Operationele Controle en het streven naar verbeteringen in ons bedrijf op alle niveaus is ingebakken.”

Code Zero, voor acties met focus op veiligheid, respect, energie, emissies en klimaat

Jan De Nul koestert duurzame ambities. Met het bedrijfsprogramma Code Zero bewandelt Jan De Nul gedreven de weg van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De ambities zijn daarbij duidelijk: Jan De Nul vermindert actief zijn ecologische voetafdruk (zero emissions), zet non-stop in op een veilige werkomgeving (zero accidents), tolereert geen ethisch en sociale inbreuken (zero breaches) en zoekt actief naar circulaire oplossingen en minder afvalstromen (zero waste).

Isabelle Herteleer, MVO-Coördinator bij Jan De Nul Group: “De grote maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaatverandering, arbeids- en mensenrechten en bedrijfsethiek vereisen collectieve acties. Met Code Zero maken we onze ambities concreet. Hierbij is een duurzame samenwerking tussen onze eigen diensten maar ook met onze bedrijfspartners cruciaal”