VS vergoeden eventuele schade door satelliet

GENEVE/WARSCHAU/DEN HAAG (ANP/RTR/AFP) – De Verenigde Staten hebben beloofd dat ze landen zullen vergoeden die schade oplopen door het neerkomen van een kapotte spionagesatelliet. Het Amerikaanse leger wil de kunstmaan neerschieten om te voorkomen dat die, gevuld met een giftige brandstof, op de aarde valt.

Polen maakte vrijdag bekend dat het leger volgende week in hogere staat van paraatheid wordt gebracht als het neerschieten van de satelliet mislukt. Minister van Defensie Bogdan Klich stelde dat het risico daarop ,,klein” is.

Polen is een van de landen die door de Verenigde Staten op de hoogte zijn gebracht van de dreiging. Nederland is dat niet, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag. ,,We nemen ook geen extra maatregelen.”

Als de operatie mislukt, zal de satelliet op of rond 6 maart ongecontroleerd neerkomen, vertelde een Amerikaanse diplomate vrijdag een ontwapeningsconferentie in Zwitserland. De kunstmaan, ter grootte van een bus, heeft voor de aandrijving ruim 450 kilo uiterst giftige hydrazine aan boord. Als de satelliet niet tijdens de val door de dampkring verbrandt, kan dat tot schade op aarde leiden en gezondheidsproblemen voor mens en dier.

De Amerikaanse president Bush besloot daarom dat de marine de zware spionagesatelliet met een raket uit de ruimte moet schieten. Deze operatie, vanaf een Amerikaans marineschip, kan binnen drie tot vier dagen plaatsvinden. Het projectiel wordt afgevuurd op het moment dat de kans het grootst is dat de raket de brandstoftank raakt en eventuele brokstukken in zee vallen, aldus een legerwoordvoerder.

De satelliet draait banen om de aarde, maar wordt door de aarde steeds verder aangetrokken. Als de raket het apparaat niet vernietigt, kan het overal op aarde neervallen, behalve op de polen.

Critici stellen dat de Verenigde Staten van de gelegenheid gebruik maken om nieuwe technologie te testen of uit militair machtsvertoon. China schoot enkele maanden als test een raket in de ruimte om een satelliet te vernietigen. Dat was tot schrik van het Westen en waarnemers, die vrezen voor een nieuwe wapenwedloop. Tijdens de Koude Oorlog konden de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten dat als enige. Amerikaanse woordvoerders hebben echter bijbedoelingen ontkend.

© ANP

Bron: , 15-02-2008;