Werkzaamheden offshore windpark Norther in België gestart

Vanaf deze maand beginnen de zogenaamde “scour protection” werken op de Noordzee voor offshore windpark Norther. Er wordt steen geïnstalleerd in de bodem om de turbinelocatie te verstevigen.  Het park wordt gebouwd in de Belgische Noordzee op zo’n 23 kilometer uit de kust van Zeebrugge. In totaal komen er 44 windturnines met een totale capaciteit van 370 MW. 

Dennis Sanou, projectdirecteur van Norther: “Het is één van de eerste echt zichtbare activiteiten van de constructie van het Norther Offshore Windpark. Wij zijn zeer verheugd om echt van start te gaan om het Norther project te realiseren. Het zal het grootste windpark voor de Belgische kust worden. We zijn dan ook zeer trots dat we met dit project actief bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van België voor 2020.”

Funderingen worden voorbereid en geplaatst 
Hoofdaannemer Van Oord heeft Tideway, dochteronderneming van het Belgische DEME, gecontracteerd om erosie beschermend materiaal te plaatsen op de locaties waar vanaf juli de funderingen van het windpark komen te staan. Als deze werkzaamheden achter de rug zijn, worden de funderingen vanuit Vlissingen aangevoerd door een offshore installatieschip van Van Oord. Met dit schip worden vervolgens ook de funderingen geïnstalleerd.

De schepen Flintstone en Rollingstone van DEME gebruiken een valpijp met onderwaterrobot om de filterstenen nauwkeuring op de bodem te plaatsen. De Rollingstone gaat de bewapeningsstenen (grote stenen tot 120 kg per stuk) plaatsen. In totaal gaat er zo’n 80,000 ton filtermateriaal en 45,000 ton bewapeningssteen worden geplaatst. Alle werkzaamheden zijn in juli 2018 klaar en dan kan het installeren van de funderingen beginnen.

Floren Verweij, Project Manager Van Oord: “Na een lange voorbereidingstijd en nauwe samenwerking met de klant, staat ons projectteam te popelen om te starten met de offshore werkzaamheden. Gezamenlijk zetten we het grootste windproject van België op de kaart!”