Amsterdam Port Plastic Hub breidt zich verder uit met komst nieuwe fabriek

De Amsterdamse haven breidt de circulaire plastic hub verder uit met de komst van een nieuwe fabriek om plastic te recyclen. Deze week is gestart met de bouw van de fabriek door Plastic Recycling Amsterdam (PRA), een samenwerking tussen Umincorp en Milieu Service Nederland. Deze fabriek gaat in eerste instantie jaarlijks 17.000 ton plastics verwerken en geschikt maken voor hergebruik.

Doorbraak in het duurzame hergebruik van plastics

In de fabriek worden de ingezamelde plastics eerst gewassen, versnipperd en vervolgens door een magnetisch bad geleid. Met behulp van ‘Magnetic Density Separation’ (MDS) technologie kunnen de plastics worden gescheiden met 99 procent zuiverheid, doordat verschillende plastics een verschillend gewicht hebben. Deze technologie is oorspronkelijk ontwikkeld aan de TU in Delft. De gesorteerde plastics kunnen vervolgens worden opgewerkt tot volwaardige nieuwe verpakkingsmaterialen. Ten opzichte van traditionele plastics worden met dit circulaire proces 90 procent CO2 en 75 procent aan kosten in de keten bespaard. Deze technologie vormt dan ook een doorbraak in het duurzame hergebruik van plastics. Om die reden maakte Ingka, moederbedrijf van Ikea, afgelopen week bekend dat zij in Umincorp investeert.

Circulaire plastic hub breidt zich uit

Roon van Maanen, Director Circular & Renewable Industry bij Port of Amsterdam: “Port of Amsterdam is bijzonder trots op de vestiging van PRA. Recyclebare plastics worden met de innovatieve MDS-technologie door PRA omgezet in grondstoffen voor nieuwe plastics, niet-recyclebare plastics worden door Integrated Green Energy Solutions Amsterdam, dat ook in onze haven is gevestigd, omgezet in transportbrandstof. Daarmee worden oplossingen voor gebruikte plastics geboden en vormt Port of Amsterdam een echte circulaire plastic hub.”

Amsterdamse haven ideale plek voor vestiging PRA

Jaap Vandehoek, CEO Umincorp: “De Amsterdamse haven is door de al aanwezige grootschalige inzameling van plastics en de groei van de Metropoolregio Amsterdam in de komende jaren, de ideale plek voor PRA om zich te vestigen. We zijn vastberaden om met onze unieke MDS-technologie het verschil te maken in de kunststofrecycling.”