Consortium verheugd met winnen aanbesteding van Borssele V

Het consortium Two Towers, bestaande uit Van Oord, Investri Offshore en Green Giraffe, heeft de opdracht voor windpark Borssele Kavel V binnengehaald. MHI Vestas Offshore Wind is de preferred supplier voor de windturbines.

Borssele V is aangewezen als een innovatiekavel, die wordt omsloten door kavel III van het Borssele windpark. Het offshore windpark ligt ruim 20 kilometer uit de kust van Zeeland en bestaat uit twee turbines van elk 9,5 MW. Als Borssele V in 2021 gereed is, zal dit 19 MW offshore windpark 25.000 huishoudens van duurzame energie voorzien. Van Oord is verantwoordelijk voor het ontwerp en de offshore werkzaamheden, terwijl Green Giraffe ondersteuning zal bieden op het gebied van projectmanagement en financiering. De project director wordt geleverd door Investri Offshore.

Innovatie
In overeenstemming met de vereisten van de aanbesteding om het milieu in de Noordzee verder te verbeteren, een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland en om ervoor te zorgen dat de energiedoelen voor 2030 op kostenefficiënte wijze kunnen worden gehaald, zal het consortium bij dit project een aantal innovaties doorvoeren. Om de monopaal en het transitiestuk te verbinden, wordt gebruik gemaakt van de innovatieve slip joint.  Ook wordt er een milieuvriendelijk ontwerp voor erosiebescherming gebruikt, wat een positief effect heeft op het maritieme milieu. Deze innovatie creëert nieuwe rifsystemen, waaronder oesterriffen, die de biodiversiteit van de Noordzeeomgeving mogelijk maken.