Duikers van defensie in Rotterdamse haven

In de Rotterdamse haven zijn marineduikers al sinds 22 oktober in de weer om te zorgen dat de situatie onder water veilig is. Ook houdt de marine boven water alles onder controle. Dit heeft alles te maken met het verplaatsen van Amerikaans materieel vanuit Duitsland, via Vliegbasis Eindhoven en de haven naar de Verenigde Staten. Nederland treedt op als Host Nation en helpt de bondgenoten daarbij.

Daarnaast zorgt Nederland als gastland voor de veiligheid van het Amerikaanse materieel totdat het wordt verscheept. In de haven heeft de marine naast de duikers, het duikvaartuig Hydra ingezet, 2 zogenoemde Maritime Advanced Search Teams en explosievenruimers van de maritieme tak van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Zij controleren kades, loodsen, hijskranen en vaarwegen op verdachte objecten en explosieven.

Duikers van Defensie waren deze week in alle hoeken van Nederland te vinden. Zo hebben marineduikers dinsdag bij het Gelderse Driel een plek onder water nauwgezet in beeld gebracht. Aanleiding hiervoor was een civiel duikongeval. Dat gebeurde bij onderhouds- en vervangingswerk aan de stuwdam op 8 september.

Het Openbaar Ministerie en enkele andere betrokken partijen zaten verlegen om een beter beeld van de omstandigheden onder water en de omvang van een lek in de stuwdam. Zodoende werd de marine ingeschakeld. Vanwege een verraderlijke stroming en een defecte vizierschuif vereiste het in kaart brengen van de situatie een speciale aanpak. De militairen zakten uit veiligheidsoverwegingen niet zelf onder de waterspiegel. Ze gebruikten op een speciale hijsconstructie gemonteerde onderwatercamera’s. Zo werd de opdracht uitgevoerd.

Vlissingen
In het Zeeuwse Vlissingen onderzocht een duikteam van de landmacht afgelopen 2 dagen een auto, in het water bij de Sloehaven. Militairen van 105 Geniecompagnie Waterbouw  zochten op 20 meter diepte naar sporen en eventuele verdachte omstandigheden.

Rijkswaterstaat stuitte enkele maanden geleden tijdens onderhoudswerkzaamheden bij toeval op het voertuig, dat vermoedelijk bij een misdrijf te water raakte.

Na de duikactie, die de marine coördineerde, is het wrak geborgen en voor nader onderzoek overgedragen aan de politie.