Koninklijke Marine onderschept wederom drugs

11/02/2013 Ceremoniele binnenkomst Hr.Ms.Friesland te Curacao

Zr.Ms. Friesland, het stationsschip van Defensie in het Caribisch gebied, heeft in de strijd tegen de internationale georganiseerde misdaad opnieuw succes geboekt. Na een vangst van 1.453 kilogram cocaïne in maart, onderschepte het marineschip nu 1.600 kg marihuana voor de kust van Costa Rica.

Tijdens een nachtelijke patrouille ontdekte een Amerikaans maritiem patrouillevliegtuig twee verdachte boten van het type ‘go-fast’. Zr.Ms. Friesland, op dat moment deelnemend aan de internationale drugsbestrijdingoperatie ‘Martillo’, werd hierop naar de boten gedirigeerd. Eén van de ‘go-fasts’ probeerde te vluchten in de richting van Costa Rica. Samen met het patrouillevliegtuig werd de achtervolging ingezet. Zr.Ms. Friesland maakte hierbij gebruik van de snelle boot van het type FRISC met aan boord een boardingteam van het Korps Mariniers. Met gevaarlijke manoeuvres probeerde het verdachte vaartuig vervolgens de achtervolging af te schudden, terwijl de contrabande overboord werd gegooid. Hierop is besloten de achtervolging af te breken en de contrabande op te pikken. Samen met de Belgische boordhelikopter van de Friesland zijn 89 balen marihuana uit zee gehaald, bij elkaar bijna 1.600 kilogram. De drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht voor verder onderzoek.

Naast de verdediging van het grondgebied van de Caribische Koninkrijksdelen, vervult defensie een belangrijke rol in de handhaving van de internationale rechtsorde. Door de ligging van de eilanden, moet hierbij vooral gedacht worden aan de bestrijding van internationale drugshandel over zee. In operatie Martillo werken vele landen samen om de internationale georganiseerde misdaad in Zuid en Midden Amerika een halt toe te roepen door illegale smokkel op zee en in de lucht tegen te gaan. De operatie wordt geleid door de ‘Joint Interagency Task Force South’ in Key West, Florida. Ook Defensie is nauw geïntegreerd in deze internationale drugsbestrijdingorganisatie. Zo is de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, brigade-generaal der mariniers Dick Swijgman, commandant van één van de taakgroepen van deze organisatie.