Marine kleurt zeekaarten West-Afrika in

hydrografischeSloepEnZr.Ms.Rotterdam

 

De hydrografische sloep en Zr. Ms. Rotterdam. Foto: Ministerie van Defensie

In alle vroegte lopen bepakte mariniers de in Dakar afgemeerde Zr. Ms. Rotterdam af voor een training met Afrikaanse militairen. Op hetzelfde moment vertrekt de oranje sloep van de Dienst der Hydrografie om de Senegalese haven en stranden in kaart te brengen.

Havens en kustgebieden
Het amfibisch transportschip Rotterdam neemt sinds eind augustus deel aan de 3 maanden durende oefening African Winds voor de Afrikaanse westkust. De oefening richt zich op het opleiden van Afrikaanse troepen door mariniers. Maar naast de hiervoor ingescheepte Nederlandse, Amerikaanse, Engelse en Spaanse mariniers bevindt zich ook een hydrografisch opnameteam aan boord. Zij brengen op verzoek van Afrikaanse partners veelbevaren delen van havens en kustgebieden in kaart. De focus ligt daarbij op Senegal, Ghana, Benin en Nigeria.

GPS en geluidspulsen
De sloep van de Dienst der Hydrografie is voorzien van een nauwkeurige GPS-ontvanger en een zogenoemde multibeam sonarsysteem. Die laatste zendt meerdere geluidspulsen uit onder verschillende hoeken en brengt zo gedetailleerd de afstand tot de bodem in beeld. De betreffende landen hebben over het algemeen ernstig verouderde kaarten. Dit vormt een gevaar vormt voor de scheepvaart, belemmert de economische ontwikkeling, maar ook het werk van bijvoorbeeld de kustwacht.

Vergroten kennis en veiligheid
Dankzij de metingen en gezamenlijke oefeningen voldoet African Winds aan een belangrijke doelstelling. Dit is het vergroten van de maritieme kennis en veiligheid bij de West-Afrikaanse partners. Zodoende krijgen enkele Afrikaanse studenten les aan boord van de opnamesloep en doen ze ervaring op in de hydrografische sector. Daarnaast verwerkt het gerenommeerde United Kingdom Hydrographic Office’ de opnamen in zeekaarten. Hiermee komen ze ook ter beschikking van de internationale scheepvaart.

Met de bijdrage aan African Winds 2013 doet de Hydrografische Dienst haar motto Ex usu nautae dus eer aan: ten dienste van de zeeman.

Meer… Defensie