Marineschip Zr.Ms. Groningen voor 2 jaar naar Caribisch gebied

Het marineschip Zr.Ms. Groningen vaart aankomende zondag
naar het Caribisch gebied vanuit Den Helder. Het schip neemt de taken over van het huidige stationsschip Zr.Ms. Zeeland. Normaal gesproken blijven stationsschepen 4 maanden in het gebied maar Zr.Ms. Groningen blijft nu twee jaar lang het stationsschip. Het extra lange verblijf maakt deel uit van een pilot, waarbij het schip in het Caribisch gebied blijft, maar de bemanning wisselt.

Zr.Ms. Groningen. Foto, Defensie.
Zr.Ms. Groningen. Foto, Defensie.

Betere balans tussen werk en privé

De pilot is bedacht om het marinepersoneel meer duidelijkheid te geven over vaarprogramma’s. Door het schip en bemanning van elkaar los te koppelen, weet de bemanning precies wanneer zij thuis zijn en wanneer ze weg van huis zijn. Dit moet bijdragen aan een betere balans tussen werk en privé. Daarnaast verwacht de marine meer efficiëntie, onder andere doordat de stationsschepen niet meer tussentijds de Atlantische Oceaan hoeven over te steken.

Kustwachttaken

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen neemt in het Caribisch Gebied kustwachttaken op zich, zoals drugsbestrijdingsoperaties en reddingsoperaties. Daarnaast is ze paraat voor noodhulp na eventuele orkaanpassages.

De marine beschikt over vier patrouilleschepen uit de Holland-klasse. Ze zijn met name geschikt voor kustwachttaken, drugsbestrijdingsoperaties, antiterrorismeoperaties en noodhulp. De schepen bieden ruimte aan maximaal 90 bemanningsleden, inclusief helikopterploeg en een extra marinierseenheid of kustwachtteam.