Trafiek binnenvaart klimt uit dal

Na een crisis die in de binnenvaart negentien maanden heeft geduurd, klom het watergebonden goederenvervoer afgelopen jaar uit het diepste dal in de recente geschiedenis. Dat blijkt uit cijfers die Promotie Binnenvaart Vlaanderen bijeenbracht.

De heropleving van het goederenvervoer over de binnenwateren, blijkt uit vijf cijfers die vergeleken worden met 2009:

• Aantal tonkilometer: 4,4 miljard (plus 14,1 procent)
• Vervoerde tonnage: 68,6 miljoen ton (plus 11,8 procent)
• Lossingen langs de waterweg: 30,2 miljoen ton (plus 7,6 procent)
• Ladingen langs de waterweg: 8,8 miljoen ton (plus 12 procent)
• Overgeslagen containers op binnenvaartterminals: 496.703 TEU (plus 11,5 procent)

De positieve evolutie in de binnenvaart is vooral te danken aan de afgelopen jaar opnieuw sterk toegenomen activiteit in de zeehavens. Het is in onze havens dat traditioneel de meeste binnenvaart wordt gegenereerd. In 2010 boekten de Belgische zeehavens recordvolumes, zowel in absolute cijfers als tegenover het vorige recordjaar 2008. Op de binnenvaartcontainerterminals was er in 2010 weliswaar een stijging met 11,5 procent tegenover 2009 – maar hier overstegen de trafiekcijfers die van 2007 en 2008 niet.

De sterke heropleving volgt op de diepste crisis die de binnenvaart doormaakte in de recente geschiedenis. Deze duurde 19 maanden, van augustus 2008 tot april vorig jaar. Ze viel samen met een ongeziene krediet- en bankencrisis. Het keerpunt van de trafiekevolutie werd bereikt in april 2010. Vanaf dat moment verbeterde de vervoersprestatie iedere maand.

Zowel in de crisisjaren als bij de huidige heropleving, weerspiegelen de trafiekcijfers de bewegingen van de conjunctuur. Onafhankelijk van de crisis, blijven er evenwel structurele elementen die blijvend aandacht vragen: onevenwichten in de markt, overcapaciteit bij het aanbod van scheepsruimte, en de sterk toegenomen globalisering van productie en handelsstromen.

Ondanks de sterke heropleving, bereikt de trafiekprestatie op de Vlaamse binnenwateren nog niet de vroegere recordniveaus. Tegenover 2007 lagen zowel het volume als het aantal tonkm afgelopen jaar nog 4 procent lager; bij de ladingen bleef er nog een tekort van 3,95 procent, bij de lossingen bedroeg dat 1,8 procent. Ook de vrachtprijzen die voor het vervoer betaald worden, blijven onder druk staan.

Bron: Binnenvaart.be, 13-04-2011;