Van Oord – BAM consortium bouwt APMT containerterminal Moín in Costa Rica

Een consortium, gevormd door Van Oord en BAM International, heeft opdracht verworven voor het ontwerp en de bouw van fase 2A van de nieuwe containerterminal voor APM Terminals in Moín, Costa Rica. De totale contractwaarde bedraagt EUR 340 miljoen, vrijwel gelijkelijk verdeeld tussen Van Oord en BAM International. Het consortium zal dit project in ongeveer drie jaar voltooien.

Het consortium is verantwoordelijk voor de aanleg van de nieuwe terminal en de vaarweg. De werkzaamheden omvatten voor Van Oord de bouw van een 1,5 kilometer lange golfbreker van rotsblokken, landaanwinning ter grootte van 40 hectare, evenals de grondverdichting van dit terrein en het uitbaggeren van het toegangskanaal en de zwaaikom. Van Oord zal een sleephopperzuiger, een cutterzuiger en materieel voor het installeren van steen inzetten. BAM International verzorgt de bouw van de 650 meter lange kademuur, evenals de terreinverharding, bijbehorende gebouwen en alle nutsvoorzieningen.

APM Terminals heeft in 2011 een 33-jarige concessieovereenkomst gesloten met de overheid van Costa Rica met een waarde van USD 992 miljoen. De overeenkomst omvat ontwerp, financiering, bouw, exploitatie en onderhoud van de nieuwe Moín Container Terminal aan de Caribische kust. Tachtig procent van de handelsstromen in Costa Rica lopen via het huidige havencomplex van Puerto Limon/Moín. APMT ontwikkelt een duurzame containerterminal van wereldklasse ter modernisering van het havencomplex om Costa Rica te helpen de economische ambities te realiseren. Niet alleen verbetert hierdoor het concurrentievermogen van het land als internationale handelspartner, de terminal zal logistieke kosten verlagen door de hogere operationele efficiency en de reputatie van Costa Rica als logistieke dienstverlener versterken. De nieuwe haven in Moín zal extra buitenlandse investeringen aantrekken, nieuwe werkgelegenheid scheppen, alsook economische groei creëren die ten goede komt van het land en de regio. De voorzieningen en ondersteunende dienstverlening van de terminal, waaronder het toegangscomplex, zetten een nieuwe standaard voor opdrachtgevers, verbeteren hun logistieke keten en verlagen de kosten. Het materieel voor de overslag van de containers is milieuvriendelijk, waarbij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van energie-efficiëntie worden toegepast om emissies te verlagen.

Meer… Van Oord, APM Terminals en BAM International