Van Oord bouwt grootste Nederlandse offshore windproject

  • Van Oord voert EPC-contract Gemini uit: waarde ruim EUR 1,3 miljard
  • Banken dragen EUR 2,3 miljard bij aan de totale bouwkosten van EUR 2,8 miljard
  • Vanaf 2017 levert het project duurzame energie voor ruim 785.000 huishoudens

Vandaag hebben de aandeelhouders in het Gemini offshore windproject onder leiding van het Canadese Northland Power Inc. bekend gemaakt dat zij overeenstemming hebben bereikt met de banken voor de financiering van het project. Met deze zogenoemde financial close is een bedrag van EUR 2,3 miljard gemoeid van de totale bouwkosten van EUR 2,8 miljard. Van Oord is voor 10% aandeelhouder in het project. De overige aandeelhouders zijn Northland Power Inc. (60%), Siemens Project Ventures (20%) en HVC (10%). Het totale ingebrachte eigen vermogen bedraagt meer dan EUR 400 miljoen. Gemini wordt een van de grootste offshore windprojecten ter wereld.

EPC-contract
Naast het aandeelhouderschap tekende Van Oord vandaag het EPC-contract (Engineering, Procurement en Construction) voor de bouw van het windproject. Het bouwcontract heeft een waarde van meer dan EUR 1,3 miljard.
Bouw De activiteiten van Van Oord omvatten het leveren en installeren van de funderingen, de levering en installatie van de totale elektrische infrastructuur inclusief de offshore- en onshore high voltage stations, de infieldkabels en de exportstroomkabels en de installatie van de Siemens windturbines. De voorbereidingen voor de uitvoering zijn gaande en de bouw van het project start in het tweede kwartaal van 2014. De oplevering is gepland in het eerste kwartaal van 2017. Van Oord zet verscheidene offshore installatieschepen in, waaronder Van Oord’s nieuwe jack-up schip Aeolus, en het in aanbouw zijnde kabellegschip Nexus dat eind 2014 wordt opgeleverd.

Gemini
Het Gemini windproject verrijst 55 km ten noorden van Schiermonnikoog en zal daardoor vanaf de kust niet zichtbaar zijn. Het project bestaat uit 150 Siemens windturbines van 4 MW die gezamenlijk 600 MW duurzame energie leveren voor ruim 785.000 huishoudens.
Duurzame energie Pieter van Oord: ‘Het project Gemini is een belangrijke stap in het realiseren van het Nederlandse Energieakkoord. In dit akkoord heeft het kabinet samen met diverse maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven afgesproken het aandeel duurzame (hernieuwbare) energie te laten toenemen van 4% in 2014 naar 16% in 2023. Dankzij de 600 MW van het project Gemini is het bereiken van dit doel een stap dichterbij gekomen. Van Oord is sinds 2002 betrokken bij de bouw van windmolenprojecten. Ons track record omvat de projecten Prinses Amalia (NL), Belwind (B) en Teesside (UK). Als de toonaangevende Nederlandse aannemer van windprojecten zijn wij er trots op betrokken te zijn bij dit grote en complexe Nederlandse offshore project.’

Meer… Van Oord