Kabellegger Nexus Foto Van Oord

Van Oord gaat offshore windpark Deutsche Bucht bouwen

Van Oord heeft de opdracht binnengesleept voor de Balance of Plantwerkzaamheden voor het Duitse offshore windpark Deutsche Bucht van 252 MW. Het windpark ligt in de Duitse Bocht, 95 kilometer ten noordwesten van het Waddeneiland Borkum. Van Oord heeft de opdracht gekregen voor het realiseren van de Balance of Plant. 

Kabellegger Nexus Foto Van Oord

De werkzaamheden bestaan uit het ontwerp, de engineering, inkoop, bouw en installatie van de funderingen, de verbindingskabels en het offshore-hoogspanningsstation. Ook het transport van de windturbines wordt door Van Oord verzorgd. Voor dit project wordt onder meer het offshore installatieschip ‘Aeolus’ en de kabellegger ‘Nexus’ ingezet. De
planning is dat de installatiewerkzaamheden in de tweede helft van 2018 van start gaan. Het windpark Deutsche Bucht is eind 2019 volledig operationeel.

Op 18 augustus maakte het Canadese energiebedrijf  Northland Power bekend dat de financiering voor het windpark Deutsche Bucht definitief rond was. Het project is oorspronkelijk ontwikkeld door Highland Group Holdings Ltd.

Offshore windpark Deutsche Bucht 
Het geplande offshore windpark bestaat uit 31 windturbines van elk 8 MW met een totaal vermogen van 252 MW. Met 252 MW kunnen er per jaar meer dan 178.000 huishoudens van duurzame energie worden voorzien. Dankzij het park kan er jaarlijks meer dan 360.000 ton aan CO2-uitstoot worden bespaard. Deze vermindering sluit aan bij de doelstellingen van de Duitse overheid om in 2020 40% minder CO2 uit te stoten dan in het referentiejaar 1990.

Eerder heeft Van Oord ook samengewerkt met Northland Power bij de realisatie van het Gemini windpark in de Noordzee.